Ballast Nedam

Ballast Nedam heeft "prestatieinkoop” onder andere toegepast bij de aanleg van een geluidsscherm van staal en glas.

Hadden we maar meer onderdelen op deze wijze ingekocht”, aldus de regio inkoper van Infra Zuid-Oost. “We hadden hier geen zorgen over budget, planning en uitvoering”. Een aantal van de risico’s die van te voren geïnventariseerd waren, deden zich daadwerkelijk voor. Zo was de afstand en uitlijning van de stelplaten waarop het scherm geplaatst moest worden, niet goed gedaan door derden.

Doordat hierop door de leverancier gecontroleerd werd (het was immers een vooraf ingeschat risico!) en dus tijdig hersteld kon worden, kon het project zonder oponthoud afgerond worden. Ook de leverancier was van zijn kant erg tevreden. Hij merkte dat hij pro-actiever bij het project betrokken was. Het grotere gevoel van verantwoordelijkheid voor zijn gedeelte van de uitvoering, resulteerde zelfs in het oplossen van “fouten” van derden. “De projectleider en ik hebben elkaar bijkans een hand gegeven bij aankomst en bij vertrek en verder hebben we vooral beide kunnen doen waar we goed in zijn”, aldus de directeur van de leverancier.

De case van Ballast Nedam maakt ook duidelijk dat prestatieinkoop kan werken zelfs daar waar alle technische specs zijn bepaald. Het onderscheidende vermogen van leveranciers kan dan in een ander deel van het proces zitten, bijvoorbeeld logistiek. Lees de volledige case hier (case D4 uit de tweede druk van Prestatieinkoop)