Nederrijn

Rijkswaterstaat gaat in navolging van de Spoedaanpak in de 'droge sector' nu ook in de 'natte sector' aanbestedingen doen op basis van prestatie inkoop. Hierbij leidt de opdrachtnemer vanuit de eigen expertise een project en krijgt het eigen vakmanschap ruim baan. Dat bleek dinsdag in Randwijk bij de contractondertekening voor de rivierverruiming van de Nederrijn. Programmadirecteur Ingwer de Boer van Ruimte voor de Rivier tekende een contract met Boskalis voor de opdracht om de Nederrijn op vier locaties 'meer ruimte' te geven. In de opdracht zijn voor het eerst in de watersector planstudie, ontwerp en realisatie samengebracht. Rijkswaterstaat voert op deze manier de regie meer op afstand. Als deze nieuwe vorm van aanbesteding naar wens verloopt, overweegt Rijkswaterstaat dit vaker in de natte sector toe te passen.

Werkzaamheden

De rivierverruimende werkzaamheden in het gebied aan de Nederrijn tussen Renkum en Rhenen bestaan onder andere uit het afgraven van uiterwaarden en het verbeteren van de natuur en recreatiemogelijkheden. De werkzaamheden starten volgend jaar en moeten voor eind 2014 zijn afgerond.

Meer uit handen geven dan gewoonlijk

Boskalis voert de opdracht uit in nauwe samenwerking met ingenieursbureau Grontmij. Van de zes geselecteerde kandidaten die vorige zomer werden geselecteerd kwam Boskalis als winnaar uit de bus. Ingwer de Boer zei onder de indruk te zijn van de professionele kwaliteit van het projectteam van Boskalis. "Dat is van groot belang bij een innovatieve samenwerking, waarbij de opdrachtgever meer uit handen geeft aan de markt dan we gewend zijn."

In één keer in de markt zetten

Projectmanager Nederrijn bij Rijkswaterstaat, Iede Blok, vertelt dat de nieuwe vorm van aanbesteden volgt uit de innovatieopgave van het vorige kabinet. "Wij hebben binnen het programma Ruimte voor de Rivier eerst gezocht naar technische innovatiemogelijkheden en in daarna ook naar procesinnovatie. Bij dit project kun je de aanbestedingsvorm vergelijken met de eerder ingezette design and construct contracten, maar dan met een P van plan ervoor. Rijkswaterstaat heeft eerst een schetsontwerp gemaakt op hoofdlijnen en hiervoor draagvlak gezocht bij de bestuurlijke partijen in het gebied, provincies, gemeenten en waterschappen. Vervolgens hebben we besloten de planstudie, gecombineerd met de realisatie van die afgeronde planstudie, in één keer in de markt te zetten. Daarmee kan de aannemer eerder in de plannen betrokken worden en deze mede vorm geven .Dit moet leiden tot meer efficiency en kwaliteit."